ConFileDential

Veelgestelde vragen

Wat is het brede doel van de meldplicht?

  • Naar verwachting zullen organisaties hun gegevens beter beveiligen om te voorkomen dat ze door een datalek negatief in het nieuws komen.
  • De sanctie op niet-naleving van de meldplicht is een maximale boete van € 500.000. Dit is per overtreding. Een datalek dat niet gemeld wordt aan de verantwoordelijke en niet gemeld wordt aan de betrokkenen terwijl dat wel had gemoeten, twee overtredingen kan opleveren. Daar kan zelfs een boete voor een slechte beveiliging of gebrekkige administratie bijkomen.
  • Personen van wie de gegevens zijn uitgelekt zullen waarschijnlijk sneller op de hoogte worden gesteld van het feit dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Vaak zullen zij naar aanleiding van het lek direct actie moeten ondernemen, bijvoorbeeld als het gaat om loginnaam en wachtwoord die veranderd moeten worden of een rekening die geblokkeerd moet worden.

De verplichtingen zijn van toepassing op de verantwoordelijke, niet op de bewerker. Het is aan een bedrijf of instituut om te beoordelen of een datalek ernstig genoeg is.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Datalekken